EN FR
 

VAR 2019 - Communicatie 5

16 augustus 2019

Beste Zusters,

Groeten van alle leden van de VAR 2019 in Kinshasa, Congo. We zijn haast aan het einde van dit zinvolle gebeuren in onze Congregatie.

13 augustus
JPEG - 6.2 MBNa de Eucharistie en het ontbijt trokken allen naar buiten voor een daguitstap. We bezochten het Nationaal Museum. Onze lunch gebruikten we aan de oever van de grote Congostroom. Op de terugweg bezochten we nog het kerkhof van de Europese pioniers van Congo naast het paleis van de vroegere president van het land. Van daaruit hadden we een prachtig zicht op de stroom.

14 augustus
JPEG - 5.6 MBDe sessie begon met een kort gebed. Zr Lucy gaf een inleiding over het financieel beleid. Zr Lohini Fernando, algemeen econoom, presenteerde het document via Skype. Na de uitleg volgde een vraag-antwoord sessie.
In de volgende sessies werden teksten aangeboden voor bespreking: “Richtlijnen rond geschiedschrijving” en “Richtlijnen rond herziening van de Handleiding voor de Vorming” en de Internationale Gemeenschap. De dag werd besloten met Lectio Divina in “community groups” gevolgd door de Eucharistieviering.

15 augustus
Na een kort gebed tot de H. Geest werden volgende documenten gepresenteerd:

  • “Communicatiekanalen” door Zr Deepthika Silva
  • “Structuur in dienst van de Communio” door Zr Angélique Dikete
  • Slotdocument “Boodschap van de VAR 2019” door Zr Elizabeth Roche en Zr Anne Marie Berckmans

Na elke presentatie volgde een bespreking op verschillende momenten in de Continentale groepen en in het plenum. Dan volgde steeds een vruchtbaar vraag-antwoord sessie; verheldering werd gegeven over verschillende onderwerpen, met uitwisseling rond onze opmerkingen en instemming van wat klaar was.

De namiddagsessie over de toepassing van de Richtlijnen van het Algemeen Kapittel 2017 werd geleid door Zr Lucy Jacob. Provincialen gaven verrijkende reacties.

JPEG - 6.2 MB Bij het begin van de laatste sessie werd dhr Hubert Kinwa bedankt voor zijn dienst als tolk. Hij was getroffen door de aanwezige positieve sfeer tijdens de sessie.

In naam van alle deelnemers van de VAR 2019 dankte Zr Elizabeth Roche Zr Lucy en het Algemeen Team voor de uitzonderlijke organisatie van de VAR. Op het einde ontving iedereen een aandenken aan de VAR, waarna de dag eindigde met de H. Mis.

16 augustus
De slot- en dankviering van de VAR en voor het jubileum van 50 jaar religieus leven van Zr Lucy Jacob werd bijgewoond door vele zusters van de St. Bernard provincie, samen met de leden van de VAR. De traditionele processie van intrede en slot in Afrikaanse ritus en de Indische “Arti” maakten de Viering werkelijk intercultureel.

JPEG - 5.9 MBBij de afsluiting dankte Zr Cécile Ndaya, in naam van het Algemeen Bestuur, de gast-provinciale overste, en haar zusters voor hun warme gastvrijheid de enthousiaste deelname van de leden van de VAR, de onvermoeibare dienst van de leden van het secretariaat, allen die werkten achter de schermen en bijdroegen tot het succes van VAR 2019.

Dank u, lieve zusters om ons te ondersteunen met jullie gebed. Jullie wachten ongetwijfeld op de terugkeer van jullie provinciale/regionale oversten, om hun ervaringen aan jullie door te geven.

Laat ons samen, in hechte verbondenheid trouw zijn aan wat de Heer van ons vraagt!!

Weldra zien we elkaar weer!

VAR foto’s


Nieuws

De situatie in Sri Lanka

Nieuws uit Vietnam en Lubumbashi


Om op de hoogte te blijven van onze activiteiten, gelieve ons uw e-mailadres achter te laten: