EN FR
 

VIERING IN KIMPESE EN LUBUMBASHI

TIJDELIJKE GELOFTEN VAN 9 NOVICEN IN KIMPESE

Na het canoniek jaar werden de novicen van het 2e jaar verdeeld over de verschillende communiteiten voor een stage van 3 maanden om er de ervaring van het charisma van de Congregatie te leren kennen via onze caritatieve werken en diensten.
Zoals voorzien kwamen de novicen op 6 december 2018 terug naar het vormingshuis om de resterende cursussen van het programma af te maken.

In juni namen ze gedurende 10 dagen deel aan de charisma-retraite, geleid door hun vormingsverantwoordelijke Sr Adolphine Lukadi.

JPEG - 234.8 kB

Van links naar rechts :
Eerste rij: Zr. Rosette Milolo, Zr. Christine Lukadi, Zr. Emérence Bikuba, Zr. Adolphine Lukadi (vormingsverantwoordelijke), Zr. Bertine Nyamabu, Zr. Marie Claire Tshituka, Zr. Blandine Malungisa
Tweede rij : Zr. Marie Tshituka, Zr. Rosalie Dibele, Zr. Huguette Lakuwa

Op 19 juni ging Sr Angèle Benabiabo, provinciaal overste, naar het noviciaat voor het gesprek met elke novice van het 2e jaar. Op 23 juni togen vele zusters naar Kimpese. Op 24 juni vernieuwden 13 junioren hun religieuze geloften tijdens de morgenwijding na de lofzang vóór de provinciaal overste, Sr Angèle.

De Mis begon om 9h30 en werd voorgegaan door E.H. Vicaris Giraud Mpindi Mwanza van het bisdom Matadi, een 20-tal priesters concelebreerden. Het parochiekoor van de jongeren, waaronder 2 junioren van de ZLJM , verzorgden de zang.
Eerst was er de ceremonie van de inkleding van 6 postulanten. Dan volgden de eerste geloften van de 9 novicen van het 2e jaar na de acclamatie van het evangelie van de dag.

Op het ritme van de liederen begaven ze zich naar de aangeduide plaatsen vooraan en na de homilie legden ze de geloften af. Na de Mis werd een gelegenheidsmaal aangeboden aan de genodigden. Alles verliep in een aangename joviale sfeer.

’s Avonds werd het souper opgediend na de aanbidding en de vespers op het Joseph Triest – plein (grote communiteit) voor de ZLJM, de families van de jonge zusters en voor de genodigden die de volgende dag moesten reizen.

VIERING ZILVEREN JUBILEUM EEUWIGE EN TIJDELIJKE GELOFTEN IN LUBUMBASHI

Aankomst van de novicen

Hier enkele beelden over onze tocht:
Op 17 juni 2019 om 5u00 verlieten we Kimpese richting Kinshasa en arriveerden er om 10h00. De zusters van de gemeenschap N.D. de Grâce / Gombe heetten ons hartelijk welkom en tegen 15h00 stonden we aan het agentschap om onze bagage te wegen. Dan ging het terug naar de communiteit om het feestje verder te zetten in aanwezigheid van Soeur Angèle Bénabiabo, onze provinciaal overste.

De volgende morgen zorgden de zusters voor een feestelijke morgenwijding. Daarna gingen we op bezoek bij de Broeders van Liefde en dan weer bij de Provinciaal Overste die ons feliciteerde en ons bemoedigde met wijze raadgevingen.

Rond 10h00 waren we op de internationale vlieghaven van Ndjili, want de vlucht voor Lubumbashi vertrok om 15h00. We kwamen toe in Luano om 19h10, waar de zusters Victorine NTENGU en Gisèle KANAILA ons opwachtten, blij ons weer te zien na zovele jaren.

Dan ging het naar het provincialaat, waar het weer een aangename welkom was. Begeleid door zang en dans traden we de kapel binnen waar Zr Marie-Céline Bulungu, de Provinciale het lof- en dankgebed inzette. In de living dronken we weer een fris glaasje vooraleer we rond 21h30 naar N. Dame d’ Espérence werden gebracht waar we weer een warme welkom genoten. Het laatste onthaal was in het Junioraat / Cana waar we zouden logeren. Daar zorgden de Zusters Béatrice Gaudoin en Marie-Claire voor.

Ons verblijf duurde een week en vier dagen met voorbereiding en bezinning in afwachting van de grote dag van de professie. Twee dagen vooraf bleven we in afzondering met gebed, Eucharistie en boetesacrament.

Jubelviering en afleggen van de geloften

Op 29 juni 2019, dag van de professie, zorgden wijzelf voor de morgenwijding. Na het ontbijt maakten wij ons klaar voor de Eucharistieviering in de parochiekerk van N.D. de la Paix, Gécamines.

Enkele ogenblikken na 10h00 begon de Mis in aanwezigheid van de parochianen en de familieleden van de uitverkorenen. Het zangkoor AMANI zette de intredezang in. Alle aanwezigen zongen enthousiast mee terwijl Mgr Gédéon KAFUKU, Vicaris en hoofdcelebrant, samen met 12 priesters, acolieten, de jonge zusters en andere ZLJM, in stoet optrokken naar het altaar van de Heer.

De zuster begeleidster opende de ondervraging; de aanwezigen volgden met aandacht de commentaren die aangepast waren aan de liturgie.
Dan kwam het moment dat de Provinciaal Overste elke novice naar voor riep en bij naam noemde. Deze antwoordde “hier ben ik”
De jonge zusters kwamen al zingend naar het altaar en daar voor het altaar verklaarde ieder dat zij voor altijd gehecht zal blijven aan God en aan zijn Zoon Jezus-Christus.

JPEG - 311.8 kB
Van links naar rechts : Zr. Cornelie KALUNGA, Zr. Solange-Clarisse MUEJA, Zr. Nelly KASHIKA, Zr. Suzanne KAD en Zr. Marie-Jeanne APENDEKI

In zijn homilie beklemtoonde de Vicaris de betekenis van de evangelische raden, vooral de gelofte van gehoorzaamheid.

Na de ceremonie van de eerste geloften volgde die van de eeuwige geloften. Na een woordje met de Vicaris gingen de 2 toekomstige eeuwig geprofeste zusters naar hun ouders om hun zegen te vragen. Dan kwamen ze terug naar het altaar waar de ceremonie werd verder gezet door de priester en door de provinciaal overste. Natuurlijk werden de nieuwe ZLJM ook begroet en verwelkomd door de zusters, de Familie van Triest.

Pas na de hele ceremonie werd het gewone ritme van de Mis hernomen. Een zuster van de provincie sprak nog een dankwoord uit aan God en aan alle aanwezigen en de hele viering werd om 14h00 beëindigd. Dan ging men voor de rest van het feest naar de zaal P.J. Triest in het lyceum Tshondo.


Nieuws

De situatie in Sri Lanka

Nieuws uit Vietnam en Lubumbashi


Om op de hoogte te blijven van onze activiteiten, gelieve ons uw e-mailadres achter te laten: